Tendinta de amanare


Tendinta de amanare poate fi un fenomen neplacut, vatamator si disfunctional. Ea este considerata “sindromul zilei de maine” (procrastinare vine de la termenul in latina “pro” care inseamna “inainte, mai departe” si “crastinus” care inseamna “de maine”).

Tendinta de amanare apare atunci cand o persoana intarzie inceputul sau finalizarea unei actiuni. Persoana amana in mod voluntar cursul unei actiuni prevazute, in ciuda faptului ca se asteapta ca intarzierea sa aiba consecinte negative asupra sa, cum ar fi: ratarea termenelor–limita, pierderea oportunitatilor, scaderea productivitatii, a venitului sau statutului la locul de munca etc.

Aceste consecinte pot duce in timp la accentuarea stresului emotional, insatisfactie, demoralizare, frustrare, pierderea motivatiei si a stimei de sine.

Tendinta de amanare activa si pasiva

Tendinta de amanare activa se intalneste la persoanele active, care lucreaza mai bine sub presiunea timpului.
Atunci cand se confrunta cu presiunea unui termen-limita care se apropie, aceste persoane au tendinta de a se bucura de provocare, ceea ce duce la cresterea motivatiei. Sentimentul de urgenta stimuleaza sistemul nervos autonom simpatic si maximizeaza utilizarea resurselor energetice si cognitive.

De regula, aceste persoane isi termina la timp sarcinile si obtin rezultate satisfacatoare. Aceasta procrastinare reprezinta un comportament acceptabil daca nu impiedica functionarea normala.

Tendinta de amanare pasiva, numita si procrastinare disfunctionala, este intalnita la indivizii care amana inceperea sau finalizarea unei sarcini pana in ultimul moment, din cauza incapacitatii de a trece la actiune.

In tendinta de amanare pasiva, persoanele nu reusesc sa se concentreze asupra sarcinii si sa persevereze, ci adopta strategii de evitare si prefera activitatile placute, care le ofera satisfactie pe termen scurt. De regula, ele au un comportament neproductiv si nu isi finalizeaza la timp sarcinile sau obiectivele.

Cauzele emotionale ale tendintei de amanare

Tendinta de amanare pasiva este un comportament dezadaptativ, care poate fi generat de urmatoarele mecanisme psiho-emotionale:

 • Dificultatea de a trece de la vis la scop

Persoanele visatoare procrastineaza deoarece traiesc foarte mult in plan imaginar, cu speranta ca intr-o zi visele si dorintele lor vor deveni realitate. Ele au dificultatea de a actiona in plan fizic pentru a-si concretiza visele si idealurile.

 • Dificultatea de a lua decizii

Persoanele care au dificultatea de a lua decizii amana inceperea unei actiuni, deoarece nu au incredere in propria judecata, cantaresc indelung avantajele si dezavantajele fiecarei alternative, se razgandesc cu usurinta si prefera ca altii sa ia decizii in locul lor.

 • Stima de sine scazuta si anticiparea esecului

Persoanele care au o stima de sine scazuta si indoieli legate de capacitatea de a indeplini o anumita sarcina procrastineaza pentru a evita esecul pe care il anticipeaza.

Amanarea este o strategie de adaptare care ii ajuta sa isi protejeze stima de sine fragila prin evitarea confruntarii cu lipsa lor de abilitate: “Nu pot sa fac asta, mai bine fac orice altceva sau astept pana cand ma voi simti mai capabil.”

 • Teama de consecintele realizarii sarcinii

Unele persoane procrastineaza deoarece se tem de consecintele realizarii sarcinii.
Aceste persoane anticipeaza ca “ceva rau se va intampla in momentul in care isi vor indeplini sarcina sau scopul”.

Exemple: teama de crestere a expectatiilor din partea celorlalti, teama de a nu fi evaluati negativ, teama de a nu pierde sprijinul sau iubirea celor dragi din cauza invidiei sau geloziei acestora.

Prin urmare, ele amana sa finalizeze cursul actiunii (pretextand tot felul de scuze) si prefera sa faca altceva.

 • Descurajare si lipsa de motivatie interioara

Unele persoane se descurajeaza cu usurinta atunci cand se confrunta cu obstacole, esecuri sau regrese. Ele procrastineaza deoarece nu au incredere in evolutia favorabila a cursului actiunii si nu gasesc o motivatie suficient de puternica pentru a continua.

 • Lipsa de energie si aversiunea perceputa in legatura cu dificultatea sarcinii

Cu cat sarcina este perceputa ca fiind mai neplacuta, mai dificila sau mai obositoare, cu atat sunt mai mari sansele unei persoane de a pune in act comportamentul de amanare.

Unele persoane amana sa treaca la actiune, deoarece cred ca nu au suficienta energie pentru a indeplini cu usurinta o activitate. Ele se simt obosite numai cand se gandesc la ce urmeaza sa faca si au tendinta de a consuma cafea, tonice sau energizante inainte de a intreprinde ceva.

 • Standardele perfectioniste legate de competenta

Persoanele perfectioniste au tendinta de a-si impune cerinte si standarde nerealiste, care de multe ori sunt prea inalte in raport cu posibilitatile pe care le au si cu actiunile pe care le intreprind.

Adesea, amana finalizarea sarcinilor sau lucrarilor, deoarece nu sunt multumite de rezultatele obtinute, se concentreaza excesiv pe detalii si investesc mult timp pentru a elimina cea mai mica greseala.

 • Intoleranta la frustrare si victimizarea

Persoanele care se victimizeaza au dificultatea de a tolera lipsurile si solicita gratificare imediata.
Atunci cand sunt nevoite sa treaca la actiune, ele se plang de greutatile sau nedreptatile vietii, procrastineaza si asteapta ca altii sa actioneze in locul lor.

 • Rebeliunea impotriva controlului

Persoanele care nu tolereaza autoritatea amana inceperea sau finalizarea unor sarcini pe care le percep ca fiind injositoare, umilitoare sau ofensatoare, chiar daca realizarea acestora este in avantajul lor.
Ele nu doresc sa se supuna si sa faca ceea ce altii le cer. Comportamentul de amanare devine in acest caz o forma de rebeliune.

Remediile florale Bach si tendinta de amanare

Remediile florale Bach diminueaza tendinta de amanare prin reducerea emotiilor si comportamentelor care o genereaza.

 • Clematis: ii ajuta pe cei visatori sa coboare cu picioarele pe pamant, sa isi transforme visele in scopuri si sa treaca la actiune pentru a le materializa.
 • Cerato: creste increderea in capacitatea de a lua propriile decizii si diminueaza dependenta de sfatul altora.
 • Scleranthus: faciliteaza trecerea la actiune prin diminuarea oscilatiilor decizionale si luarea unei hotarari ferme.
 • Larch: creste increderea in propriile aptitudini si in succesul actiunilor intreprinse.
 • Mimulus: diminueaza frica de consecintele realizarii sarcinii.
 • Gentian: reduce sentimentul de descurajare si creste increderea in evolutia favorabila a cursului actiunii.
 • Wild Rose: diminueaza apatia si resemnarea la cei care nu au suficienta motivatie interioara de a actiona.
 • Hornbeam: reduce oboseala mentala si dezvolta increderea in capacitatea de a indeplini cu usurinta sarcinile zilnice.
 • Rock Water: diminueaza standardele nerealiste de competenta care ingreuneaza indeplinirea sarcinilor.
 • Pine: reduce sentimentul de vinovatie sau nemultumire de sine care apare in urma atribuirii unor greseli minore.
 • Willow: scade tendinta de victimizare si ajuta persoana sa inteleaga ca este important sa puna lucrurile in miscare pentru a obtine ceea ce vrea.
 • Vine: diminueaza sentimentul de superioritate si intoleranta fata de o autoritate exterioara.
 • Holly: dezvolta increderea in oameni si reduce reactiile ostile fata de sarcinile percepute ca fiind ofensatoare sau umilitoare.

Remediile florale Bach dezvolta atitudini adecvate trecerii la actiune si indeplinirii sarcinilor sau scopurilor personale: curaj, incredere in sine, hotarare, perseverenta, flexibilitate, realism si asumarea responsabilitatii.

Tratamentul cu remedii florale Bach este personalizat, deoarece cauzele emotionale ale tendintei de amanare difera de la persoana la persoana.
Durata tratamentului variaza in functie de severitatea simptomelor si de reactia de raspuns individuala.

Citeste mai multe informatii despre terapia florala Bach pe site-ul http://www.remediiflorale-bach.ro

Cu prietenie,
Cristina Cuza
Bach Foundation Registered Practitioner

 

 

O părere la “Tendinta de amanare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s