Obsesii si compulsii – Tratament cu remedii florale Bach


Multe persoane au simptome obsesive sau compulsive. Obsesiile sau compulsiile care necesita tratament revin frecvent si consuma mai mult de o ora pe zi, sunt insotite de stari puternice de anxietate si afecteaza semnificativ activitatile zilnice, relatiile sociale, functionarea profesionala sau performanta scolara. Tulburarea obsesiv-compulsiva tinde sa se cronicizeze, cu amplificari sau ameliorari ale simptomelor pe parcursul vietii.

Ce sunt obsesiile?

Obsesiile sunt ganduri, imagini sau impulsuri nedorite, intruzive, persistente, repetitive, care patrund in minte impotriva vointei individului, sunt dificil de controlat si cauzeaza o anxietate considerabila.

Aceste ganduri sau imagini cuprind teme referitoare la:

 • murdarie sau contaminare (de exemplu, “Am deschis usa unei toalete publice si ma ingrijoreaza gandul ca as fi putut contracta o boala grava.”)

 • indoiala si nehotarare (de exemplu, “Oare am inchis usa casei cand am plecat la serviciu?”)

 • pierderea controlului si savarsirea unor actiuni reprobabile de vatamare a propriei persoane sau a altora (de exemplu, “Daca imi voi pierde controlul si voi rani grav pe cineva?”)

 • vinovatie si pacat (de exemplu, “Oare din vina mea s-a intamplat acel accident?”)

 • ordine si simetrie (de exemplu: “Am pus in ordine perfecta toate lucrurile din bucatarie?”)

Ce sunt compulsiile?

Compulsiile sunt comportamente sau acte mentale repetitive (de exemplu, spalarea frecventa a mainilor, ordonarea, verificarea, repetarea anumitor cuvinte sau expresii in gand), pe care persoana se simte constransa sa le efectueze, desi nu doreste sa actioneze astfel.

Exista o relatie stransa intre obsesii si compulsii, scopul compulsiei fiind acela de a reduce anxietatea sau sentimentul de vina cauzat de obsesie. De exemplu, o persoana se spala in mod repetat pe maini pentru a diminua anxietatea provocata de atingerea unui obiect perceput ca fiind murdar, iar o alta persoana verifica in mod repetat robinetul de la baie pentru a se asigura ca este inchis si ca nu va provoca o inundatie.

Sentimentele si convingerile disfunctionale care genereaza tulburarile obsesiv-compulsive:

 • Sentimentul de vinovatie sau de responsabilitate excesiva: individul este convins ca poate produce sau preveni un eveniment cu consecinte negative catastrofale.
  De exemplu: “Trebuie sa conduc foarte prudent, ca sa nu provoc un accident sau sa ranesc pe cineva.”

 • Frica si supraestimarea amenintarii: individul exagereaza probabilitatea sau gravitatea unui pericol.
  De exemplu: “Ma voi imbolnavi grav daca voi atinge aceasta persoana murdara.”

 • Importanta acordata gandurilor nedorite: individul crede ca orice gand nedorit este daunator si trebuie rapid inlaturat din minte.
  De exemplu: “Daca nu voi alunga aceste ganduri nedorite, voi fi nelinistit si nu ma voi putea concentra.”

 • Frica de a nu pierde controlul rational si fuziunea gand-actiune: individul se teme ca va pierde controlul rational si va face lucrurile ingrozitoare sau reprobabile pe care le gandeste.
  De exemplu: “Ma gandesc cu groaza ca as putea sa-mi pierd mintile si sa-mi ucid copiii atunci cand folosesc cutitul de bucatarie.”

 • Indoiala si intoleranta la incertitudine: individul se indoieste de efectuarea anumitor actiuni si are dificultatea de a functiona in situatii ambigue.
  De exemplu: “Oare am inchis aragazul? Trebuie sa ma asigur ca l-am inchis si ca nu voi provoca un incendiu.”

 • Perfectionism exagerat: individul crede ca realizarea unei actiuni perfecte, fara greseala, este posibila si necesara, deoarece pana si greselile minore pot avea consecinte grave.
  De exemplu: “Trebuie sa fac curatenie perfecta, pentru a elimina orice sursa de murdarie sau microbi. ”

Persoana care sufera de obsesii va recurge la compulsii si la alte strategii de control (oprirea sau inlocuirea gandurilor, rationalizare, distragere, autopedepsire sau autolinistire), cu scopul de a impiedica aparitia gandurilor sau imaginilor intruzive, de a reduce sentimentele de anxietate sau vinovatie si de a preveni rezultatul negativ anticipat.

Beneficiile remediilor florale Bach in tratamentul obsesiilor si compulsiilor

Remediile florale Bach sunt foarte eficiente in tratamentul obsesiilor si compulsiilor, nu au efecte adverse si nu produc dependenta.

Efectele tratamentului cu remedii florale Bach:

 • reduce starile de frica, anxietate, incertitudine, ingrijorare si vinovatie

 • diminueaza ritualurile compulsive asociate obsesiei

 • modifica convingerile disfunctionale care genereaza sentimentul exagerat de amenintare sau de responsabilitate personala

 • scade tendinta de a evita situatiile percepute ca fiind periculoase si amelioreaza calitatea vietii zilnice in diferite domenii.

Remediile florale Bach indicate frecvent in tratamentul obsesiilor si compulsiilor sunt:

 • Mimulus reduce fricile obsesive: de microbi, de contaminare, de boli incurabile, de actiuni sau greseli care pot avea consecinte grave.

 • Cherry Plum diminueaza frica de a nu pierde controlul si a face lucruri ingrozitoare, pe care persoana nu doreste sa le faca, dar pe care le gandeste si simte impulsul de a le face.

 • Pine reduce sentimentul de responsabilitate accentuata, care genereaza acuzatii de sine si vinovatie.

 • White Chestnut inlatura gandurile nedorite, intruzive, recurente, care produc neliniste, ingrijorare si insomnie.

 • Crab Apple micsoreaza sentimentul de murdarie, de contaminare si preocuparea excesiva pentru eliminarea unui defect minor.

 • Scleranthus reduce sentimentul de incertitudine generat de ganduri contradictorii.

 • Rock Rose este indicat atunci cand obsesiile se asociaza cu stari puternice de anxietate sau atacuri de panica.

Tratamentul cu remedii florale Bach implica prepararea unei sticlute de tratament cu un amestec de maxim 7 remedii florale, din care se iau cate 4 picaturi de 4 ori pe zi. Durata tratamentului variaza in functie de severitatea simptomelor, de vechimea lor si de reactia de raspuns individuala, in tulburarile emotionale cronice fiind necesare cel putin 3 luni de tratament.

Pe site-ul www.remediiflorale-bach.ro vei gasi informatii suplimentare despre remediile florale Bach si modul in care poti beneficia de aceasta terapie.

Cristina Cuza
Bach Foundation Registered Pracritioner
cristinacuza@remediiflorale-bach.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s