Cum sa iti gestionezi furia


Furia este o nemultumire pasagera si violenta, care rezulta dintr-o frustrare sau din sentimentul de a fi fost agresat, ofensat sau inselat. Furia este adesea insotita de agresivitate. De aceea, este important sa identificam cauzele care o genereaza, sa invatam sa o gestionam si sa o exprimam constructiv.

Furia poate fi traita in moduri diferite:

  • Unii oameni isi indreapta furia catre cei care par sa fie cauza frustrarii si suferintei lor. Ei ameninta, dau vina pe altii, isi fac planuri de razbunare si deseori devin violenti.

  • Alti oameni isi indreapta furia impotriva propriei lor persoane. Ei se acuza cu usurinta pentru cea mai mica greseala si vor sa se pedepseasca.

  • Exista si oameni care neaga sau isi refuleaza furia. Unii vor sa evite conflictele si sa joace un rol conciliator, iar altii cred ca nu este bine, frumos sau corect sa te infurii.

Este preferabil sa exprimi furia in loc sa o reprimi. Furia refulata cauzeaza pe termen lung boli violente si dureroase (gastrita, hepatita, cancer, etc.). In plus, in ziua in care nu te mai poti controla, iti poti pierde controlul si devii periculos.

A trai furie este uman. In viata traim tot felul de experiente si unele dintre ele ne pot conduce la furie. Pentru a-ti gestiona furia, este important sa devii constient de ea, sa nu o inabusi si sa inveti sa o exprimi constructiv.

O furie constructiva este exprimata rapid si fara acuzatie, cu scopul de a te afirma.

Furia constructiva iti permite sa iti exprimi clar si raspicat dezacordul, limitele, dorintele si nevoile. Ea trebuie sa fie de scurta durata, pentru a evita sa o exprimi cu agresivitate. 

Da-ti dreptul sa fii furios si descopera partea buna a furiei. O furie constructiva este un surplus de energie care te ajuta:

  • sa iti afirmi vointa

  • sa-ti aperi cauza si sa te pozitionezi

  • sa te respecti si sa te faci respectat

  • sa actionezi in sensul dorintelor si nevoilor tale

  • sa devii constient de limitele tale si sa spui „Destul! Pana aici!”

Pentru a putea ajunge sa iti gestionezi furia si sa o exprimi constructiv este important sa te intrebi: „Care este adevaratul motiv al furiei mele?” In spatele furiei se afla o credinta sau o atitudine mentala daunatoare, de care adesea nu esti constient.

In articolul urmator vei afla care sunt cauzele profunde ale furiei si remediile florale Bach care te pot ajuta sa o gestionezi.

Cristina Cuza

Bach Foundation Registered Practitioner

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s